Vedlikehold av klær

De merkene vi fører på Manillusion er alle opptatt av klima og av å skape klær med minst mulig karbontrykk. Alle er også opptatt av at de som jobber for å lage klærne har gode arbeidsforhold der de er. Du kan lese mer inne på merkenes egne sider. Vi er opptatt av klær som ikke er overprodusert, og som er laget for å vare lenge, både stilmessig og materialmessig. Klærne våre er tidløse, slik at du ikke trenger å følge motetrender slavisk, og bytte ut garderoben hyppig. Du kan kjøpe ett plagg hos oss og ha det resten av livet om du tar vare på det. Tidløse klær er også fine å selge videre når du ønsker å fornye deg.  

 

Naturlige fibre:

Tar opp og transporterer fuktighet og er derfor behagelige i bruk. 

 

Bomull

Laget av bomullsplanten, er slitesterk og kan vaskes på høye temperaturer så lenge bomullen ikke er behandlet med farger eller overflatebehandlinger. Krøller og krymper en del, men er ofte antikrøll- og antikrympebehandlet. Behagelig å gå med, men holder ikke godt på varmen når den blir fuktig. 

 

Ull

Laget av enten sau, alpakka, angorakaniner mm. Varmer godt også når den er fuktig. Den er føyelig, men ikke spesielt slitesterk og må vaskes på lave temperaturer. Ull tar til seg mindre svettelukt enn mange andre materialer, og du kan fint lufte ulltøyet ditt over natten, og på denne måten utsette vaskingen litt. Ull er nesten selvrensende, så prøv lufting og damping, og tørk av evt. flekker.

 

Silke

Laget av silketråden som silkelarvene spinner kokonger av. Det er ganske slitesterkt i ubehandlet form. Tåler ikke svette og lys så godt og må vaskes ved lave temperaturer og med spesialsåpe. 

 

Lin

Laget av linplanten. Mer slitesterkt og glattere enn bomull. Blir ikke skitten så lett, men krøller fort og må ofte strykes etter vask. Holder dårlig på varmen. Kan utvide seg en del ved bruk. 

 

Hamp

Minner veldig om lin, men er ikke like slitesterkt og tåler ikke de samme vasketemperaturene. Canvas er laget av hamp. 

 

Ramie

Laget av ramieplanten, også kalt kinagress. Minner om lin, men er mye dyrere. Tåler høye vasketemperaturer og de fleste såper. Ramie blandes gjerne med bomull. 

 

Bambus

Bambus har de samme egenskapene som bomull, men er mye mykere. Bambus kjennes ut som en blanding av bomull og silke. 

 

Viskose, rayon og modal

Alle tre stoffene er laget av celllulose fra tre. Forskjellen ligger i blankhet og slitesterkhet. Alle tre ligner på bomull, men tåler ikke like høye vasketemperaturer. Ved ulike behandlingsmetoder kan også stoffene etterligne lin, silke og ull. Stoffene puster bra og er derfor behagelige i varme og fuktige klima. 

Tencel

Tencel anses for å være blant de mest miljøvennlige tilbudene i tekstilbransjen i dag, og har mottatt eu's europeiske pris for miljøet. Materialet lages av cellulose, i likhet med viskose, rayon og modal,og for deg som er opptatt av miljø og bærekraft er dette materialet en vinner. Tencel puster godt, er mykt, krøller lite og er 100% nedbrytbart. 

 

Syntetiske fibre:

Er generelt vannavvisende og tørker fort. De tar ikke opp svette og gjør derfor at du kan føle deg klam. De varmer ikke i særlig grad. 

 

Polyester

Laget av polymer som er en type plast. Det er slitesterkt og krøller ikke. Kan også behandles så den ligner lin, ull og silke. Blir lett statisk, men brukes ofte sammen med naturlige stoffer for å gjøre dem mer slitesterke. Tåler å bli vasket på 60 grader. 

 

Nylon/polyamid

Laget av polymer som er en type plast. Svært sterkt, vannavvisende og elastisk. Tar ikke opp fuktighet, krøller lite og bakterier setter seg ikke fast. Nylon tåler ikke å bli utsatt for sterkt lys over lengre perioder. Kan vaskes på 60 grader. 

 

Elastan

Tåler IKKE tørketrommel! Men vi elsker elastan. Laget av polyuretan, som blir brukt til en rekke overflatebehandlinger og belegg på tekstiler. Kalles også spandex eller lycra. Svært elastisk og påvirkes ikke av fett, oljer, svette, kosmetikk, sollys mm. Elastan brukes gjerne i badetøy.