Historien om snekkerbuksa

Historien om snekkerbuksa

Dungarees - et nøkkelplagg i garderoben til alle retro interesserte. Helst i denim, men de kan også være i andre materialer. Vi elsker dem, både å jobbe i, og å være kule i.

Men, hva er historien bak dette plagget, og hvorfor elsker vi dem så?

Første gangen man ser dungarees nevnt er på 1600-tallet, i India. Da brukte man arbeidsklær i et grovt, holdbart materiale. Det var noe de fattige brukte, og de kalte opp materialet etter byen de var i - Dungri. Engelskmennene tok med seg materialet over til England for å lage arbeidsbukser, og la på et britisk schwung på det - og Dungarees var født. 

Og du - det er kort vei fra Dungarees til Dongeri som vi kaller jeans.  Dongeribukser... Dungarees. Bam!

Først i 1853 satt man sammen en bukse og en smekkelignende overdel (en bib)med lomme, og med skulderstropper ble til en overall som man kalte Dungaree etter materialet. Dette ble de perfekte arbeidsbukser, siden menn nå ikke trengte arbeidsbelte til verktøyene sine. De ble så populære i Amerika at man brukte stripete til jernbanearbeidere og hvite til malere og blå til andre.

Så kommer 1. verdenskrig og kvinner må gjøre mannens jobb hjemme, da han er i krigen. Da begynner kvinner å bruke dungarees. Ellers er det stort sett barn og menn som bruker de.

Men, så kommer Hollywood-stjerner etter 2. verdenskrig og setter snekkerbuksa rett i motebildet.

I dag finnes snekkerbukser i uttallige farger og fasonger. Vi har funnet fram favoritter som vi synes gjør seg i en vixen-garderobe.

pippa dungaree 

Pippa dungarees er 50-talls rocka snekkerbukser med høyt liv og lange ben du kan lage bred oppbrett på. Disse er supre å kombinere med kule t-skjorter, bluser og gensere. Disse er laget i mørkeblå denim, og disse må du vaske før du bruker de, slik at fargen setter seg. Det anbefales å blande et par korker eddik i en bøtte (eller vask) med kaldt vann, og la buksene ligge der en times tid. Så vasker du buksa på vrangen med glidelåsen lukket på vanlig vis. Se vaskelappen i plagget.

Dressy dungarees er 40-talls snekkerbukser inspirert av jentene som jobbet på bombefabrikkene. Disse er i en myk ullblanding, og har knepping langs den ene siden (som mye hadde på 40-tallet). Disse kan brukes uten noe under, da overdelen dekker det meste av overkroppen. Men, her kan du bruke skjorter, bluser og gensere etter lyst og behov.

Hvilken er din favoritt?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke ble publisert. Påkrevde felt er merket med *

Obs at kommentarer må godkjennes før de blir publisert