Guide: Slik tar du vare på klærne dine.

Guide: Slik tar du vare på klærne dine.

Vi mener at det er bærekraft i å ta vare på klærne dine. Det er supert for miljøet og for klærne om du kutter ned på vaskingen! Så varer de lenger, og du kan kjøpe kvalitet i stedet for kvantitet.

Vi får ofte spørsmål om hva man gjør når vaskelappen ber om at plagget renses eller vaskes for hånd. Voldsomt upraktisk da, spør du meg.

Det kommer nok en dag hvor du blir nødt til å sende plagget til rens, eller vaske det i vasken hjemme. Eller - ta sjansen på å vaske det i vaskemaskinen (på eget ansvar!!).

Men vi har noen tips til hvordan du kan utsette den dagen så lenge som mulig.

1. Bruk noe under! Invester i smarte t-skjorter, underskjorter, ull-singletter og underkjoler. Da kan du vente en stund med å vaske fine gensere, skjorter og kjoler.

2. Lufting! Vreng og heng ut av vinduet eller på balkongen. Gjerne over natta. Funker supert på naturmaterialer, som ull.

3. Klut på flekker. Da trenger du ikke å vaske hele kjolen, selv om du sølte dipp på brystet. Bruk en våt klut!

4. Damp! En liten hånddamper er en god investering. Ikke bare tar den skrukker, den tar lukt også. Litt damp under armene hjelper veldig!

Ellers synes vi du skal gjøre som vaskelappen sier, og gi plagget ditt omsorg og kjærlighet. Bruk gjerne en vaskepose fra oss, så sparer du miljøet for mikroplast.

5. Overskudd av farge - hva gjør jeg med det? Noen ganger får vi inn plagg som har sterke farger, og disse kan farge av på lysere klær og møbler. Løsningen her er å vaske plagget FØR du bruker det, sånn at fargen setter seg, og overskuddet renner ut i vaskevannet. Dette gjelder særlig for denimplagg og noen kåper. For denim synes vi trikset med eddik er supert. Du kan bytte ut tøymykner med 1-2 ss eddik i vaskevannet, eller la plagget ligge i bløt i en bøtte eller vask eller badekar med vann og litt eddik i en halvtime før du vasker som vanlig. Husk også å vaske på vrangen, med glidelåsen lukket.

 

2 meninger om “Guide: Slik tar du vare på klærne dine."

t4s-avatar
Manillusion

Hei Lina.
Sitronsåpe skal være gullegod å bruke. Du legger plagget i vann og gnir på sitronsåpe til flekken er borte. Du får tak i sitronsåpe på Jernia, noen apoteker og på nett.
Mvh. Lise

April 26, 2022 at 15:09pm
t4s-avatar
Lina

Hva gjør jeg med makeup som har smittet av på hvit krage?

April 26, 2022 at 15:03pm

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke ble publisert. Påkrevde felt er merket med *

Obs at kommentarer må godkjennes før de blir publisert