Historien om capen

Historien om capen

Opprinnelsen eller?

Cape (kappe) - for krigshelter, kongelige, kjendiser, vampyrer, hekser, guder, superhelter og oss vanlige folk!

Helt fra opprinnelsen - som man ikke helt klarer å datere, var capens funksjon å beskytte bæreren. Så kanskje ikke så rart at superhelter bruker cape? En illustrasjon fra 1066 viser en soldat med kappe, og en illustrasjon fra 1300-tallet viser en dame med kappe knytt rundt kragen. De tidlige versjonene var rett og slett bare helt rundklipte tøystykker knytt rundt halsen. På 1500-tallet ble de sett på kongelige - gjerne i fløyel med pels, og lange så de beskyttet hele kroppen. Stort sett ble de brukt av menn (ofte soldater), helt fram til 1800-tallet. Da ble flere og flere kvinner sett med cape. De var jo perfekte ytterplagg over antrekkene som gjerne var fulle av volum med sine underskjørt i flere lag. 

 

Claudette Colbert i hovedrollen, i en cape som 7 kvinner måtte håndtere, i Cleopatra fra 1934. Bilde: Mondadori Portfolio via Getty Images

 

Capen blir mote!

Først rundt 1920-tallet ble capen et moteplagg. Takket være filmindustrien fikk vi se fantastiske kapper. Tenk på Supermann, Batman, Darth Vader, Snøhvit, og Dracula. Og uforglemmelige "De Utrolige" hvor Edna roper "No cape!!".

Selve funksjonen skled litt ut ettersom årene gikk, og man begynte å sy mer forseggjorte caper. På 50-tallet fikk capen knapper og krage og åpning til ermene i sidene. Knytebelter kunne brukes rundt midjen for å skape timeglass (som aldri var capens funksjon) eller rundt halsen for ekstra varme.

 

Christian Dior sin "New Look" i 1959 med denne lekre cape-kåpen. Her er knytebeltet blitt skjerf rundt kragen.

 

Christian Dior poncho cape jakke fra 1969. Knappene er på, men ermene er lukket.

 

Fyrstinne Charlene av Monaco i dagens cape. Lekkert!

 

Cape på Manillusion

Her har vi vår egen cape - Caroline, som er nydelig nå om høsten. Nydelig, vintageinspirert marineblå cape som du kan ha over kjolen, eller jakken når det blir kaldere (den har 30% ull nemlig!). Søt sløyfe og hull i siden til armene. Tips: bruk sløyfen som midjebelte! Foret på innsiden i matchende sateng. Capen er litt lenger bak for ekstra vavavoom!

KLIKK HER FOR CAPEN

 

 

 

 

Om du er i det lekne hjørnet, og vil ha en stjerne- og månespekket mesh cape over antrekkene dine, så er denne perfekt! Like fin over leopard som striper, og sikkert like fin til bukser og t-shirt om du foretrekker det.

KLIKK HER FOR MESH CAPE!

           

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke ble publisert. Påkrevde felt er merket med *

Obs at kommentarer må godkjennes før de blir publisert